Hogyan ajándékozz könyvet gyerekeknek?

Hogyan ajándékozz könyvet gyerekeknek?
Hogyan ajándékozz könyvet gyerekeknek?

Egy könyv mindig jó ajándék, ám míg egy felnőttnek könnyű választani, ha ismered az ízlését, addig egy gyermek esetében igazi kihívás lehet a feladat. A legifjabb olvasók figyelmét nem mindig könnyű lekötni, így különösen fontos, hogy a korának megfelelő mesekönyvvel lepd meg – ha túl gyerekes, vagy túl felnőttes, akkor máris a sarokban landol.
Fontos az is, hogy tetsszenek neki a szereplők és a történetük, hogy tudjon velük azonosulni, és az sem hátrány, ha a szórakozás mellett tanul is valamit.

Ha áttekinted a legjobb könyvek listáját és ügyesen mérlegelsz, akkor már az első években megszerettetheted a gyermekkel a könyveket, amely később is hatással lehet az olvasási szokásaira és ezzel együtt az élete egyéb területeire is.
Ha viszont rosszul… nos… akkor lehet, hogy soha többet nem akar majd könyvet venni a kezébe.

Könyvek Babának

Furán hangzik az ötlet? Pedig egyáltalán nem elrugaszkodott a dolog: r ilyen kis korban is érdemes gondolni arra, hogy a különböző színes játékok és puha plüssállatok között helyet kapjon néhány könyv is. Természetesen nem kell rögtön kötelező olvasmányokra, hosszabb mesekönyvekre vagy regényekre gondolni! Egy-egy, a baba korának megfelelő, kemény lapokból álló színes példány hamar a kedvencévé válik majd. A szülőknek nem kell aggódnia amiatt, hogy a lapok megvágják az apró kezecskéit vagy rögtön kettéhasítja az oldalakat egy határozott mozdulattal, a színes figurák pedig hamar elvarázsolják.

A gyerekek utánozva tanulnak; ha azt látják, hogy anyu és apu rendszeresen olvas, ők is szívesen kezükbe veszik majd saját könyveiket, és elmélyülnek a képekben, no meg a lapozásban! Ezáltal természetes lesz számukra, hogy később is egy könyvhöz fordulnak, ha el szeretnék ütni valamivel az időt.

A néhány hónapos babák előszeretettel hallgatják édesanyjuk hangját, ahogy mesél nekik. Bár még nem értik miről szól a történet, viszont ha közben együtt lapogatjátok ezeket a könyveket, garantáltan elvarázsolod majd a csöppséget. Így fejlesztheted a figyelmét, egy idő után pedig a szókincsét is. Néhány hónap múlva pedig már azon kaphatod magad, hogy bár halandzsázva, de ő maga „olvas fel” magának a mesekönyvekből, és irigykedni fogsz, hogy nem érted a sztorit:D

Milyen könyvekből válogass – Kislánynak?

Az óvodás korú lányoknak és Iskolásnak rendszerint bizony más saját elképzelésük van arról, melyek a legjobb könyvek és tökéletesen tisztában vannak azzal is, mely példányok szerepelnek aktuálisan a könyv toplista élén. Az Óvodásnak leginkább a mesekönyvek a kedvencei, amelyeket még az anyukájukkal és apukájukkal közösen forgat, ám egy olvasni tudó kisiskolás bizony már egyedül is szívesen tölt időt egy kellemes mese, és korának megfelelő jó könyvek társaságában.
A rövidebb, fordulatos történetek már őket is lekötik, különösen akkor, ha esztétikus illusztrációkat is találnak az oldalakon.

Később már, amikor nagyobbak, érdemes közösen átnézni a könyvkínálatot, hiszen fontos, hogy többféle stílust is kipróbálhassanak. A magyar szerzők hazai történetein át, az itthoni terepen játszódó novellákon keresztül a külföldi írók tollából származó regényekig számos opció létezik, amelyek közül szabadon választhat a korának és az ízlésének megfelelően. Így egyre könnyebb lesz neked is meglepni egy-egy új olvasnivalóval, hiszen lassan kialakul a saját ízlése, lesz kedvenc írója, könyvsorozata vagy témája.

Milyen könyvvel lehet lekötni egy Fiúgyermeket?

Bár a fiúk általában ritkábban ülnek meg a fenekükön, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne őket elvarázsolni egy jó történettel.

Az ovis nagyfiúk és a kisiskolás, komoly úriemberek is szívesen forgatják a színes könyveket. Nem érdemes bedőlni a tévhiteknek, melyek szerint a fiúk úgysem olvasnak szívesen, minden csak a jó választáson múlik! Ha rendszeres „szertartás”, hogy a szüleik felolvasnak nekik egy, az érdeklődésükhöz passzoló mesét, vagy már ők maguk merülhetnek el egy igazán izgalmas világban, ahol beleképzelhetik magukat a főhős helyébe, akkor nem lesz gond a könyvek forgatása.

A fiúknál különösen fontos, hogy kipuhatold a vágyaikat, és ennek megfelelően válassz olyan történetet, mely segítségével elrepülhetnek a távoli űrbe, kalamajkába keveredhetnek a Balaton környékén, vagy izgalmas állatokkal is tölthetik a délutánjaikat vagy az estéiket. A lebilincselő történetek azon túl, hogy szórakoztatnak, szépen lassan formálják az ízlésüket is, és hamarosan azon kapod magad, hogy megvan a kedvenc író, vagy olyan könyvsorozat, amelynek alig várják majd a következő részét. Innen pedig már egyszerű lesz a dolgod!

Mind a fiúk, mind a lányok körében előfordulhat, hogy a gyerkőc túl izgága, és nem szívesen olvas el hosszabb történeteket. Ilyenkor jó választás lehet egy novelláskötet, amiben több, kisebb sztori van; ha az egyik magával ragadta, gyorsan elolvashatja, és a kíváncsiság pedig tovább hajtja a következőre. Így észrevétlenül olvassa ki az egész könyvet anélkül, hogy már az elején arcokat vágna, hogy milyen vastag a kötet…

Hogy találhatod meg a tökéletes könyvet gyermekek számára?

Tisztában vagyunk azzal, hogy a széles választék miatt nem könnyű kiválasztani az ideális könyvet a kicsik számára, hiszen nagyjából azt sem tudja az ember, hol kezdje.
Ezért jó megoldás egy könyv webáruház, ahol kényelmesen átböngészheted a különböző kiadók és szerzők műveit korosztálynak megfelelően. Fellelhetsz itt különleges könyveket babáknak, szívhez szóló meséket, novellás könyveket, ifjúsági köteteket, gyermekeknek szóló regényeket vagy akár komolyabb hangvételű írásokat is. Próbálkozhatsz a klasszikusokkal is, és tartsd szem előtt azt is, hogy számos modern mesének is van már könyv változata, amit az ismert szereplők miatt biztosan szívesen vesz majd a kezébe.

Érdemes több oldalról is próbálkozni, hiszen csak úgy alakulhat ki a gyermek ízlése, ha többféle alkotást forgat a kezében.

Ha korán könyv kerül a kezébe, szeretni fogja az olvasást is

Ha már babakorban könyvet adsz a kezébe, mesélsz neki, és közösen nézegetitek a köteteket, akkor hamar megszereti majd ezt a világot, és szívesen tölti majd olvasással az időt szabadidejében is, mikor már nagyobb lesz. A betűk és a színes történetek minden gyermeket magával ragadnak, emellett észrevétlenül fejlesztik a szókincsét, szélesítik a látókörét.

A történetek oktatnak is: a gyerkőc hamar megtanulja azt is, mi a különbség jó a rossz cselekedetek között és láthatja azt is, miként nyerik el a jók méltó jutalmukat. Mindemellett megalapozza a tanulási-és íráskészségét, szövegértését, ráadásul számos kutatás világít rá arra is, hogy a fiktív történetek hatással vannak az empátiájára is.

A könyv több mint egy egyszerű ajándék: egy jól kiválasztott történettel egy igazán hasznos és izgalmas úton indíthatod el a gyermeket!


TALÁLD MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉKOT!